Skip to main content

Fragmenten ‘STUKKEN VAN VROUWEN’

Het ontwaken van een arbeidersvrouw
Onderdeel van de serie “Stukken Van Vrouwen” (Parliamo di Donne: ‘Il risveglio’)
AUTEUR Dario Fo en Franca Rame
VERTALING EN REGIE Frans Roth
ACTRICE Joke van Laar
De dubbele exploitatie van een vrouw, moeder en fabrieksarbeidster, wordt door Fo en Franca Rame op een hilarische en ontroerende manier geschetst.

Dialoog voor één stem
Onderdeel van de serie “Stukken Van Vrouwen” (Parliamo di Donne: ‘Contrasto per una voce’)
AUTEUR Dario Fo en Franca Rame
VERTALING EN REGIE Frans Roth
CAST Joke van Laar en de zwijgende minnaar (Robbert Stada)

Een vrouw alleen
Onderdeel van de serie: “Stukken Van Vrouwen” (Parliamo di Donne: ‘Una donna sola’)
AUTEUR Dario Fo en Franca Rame
VERTALING en REGIE Frans Roth
ACTRICE Ilna Grooters

In deze monoloog kiezen Fo en Rame weer eens het wapen van de satire om de positie van de Italiaanse vrouw aan de kaak te stellen. In het geestige en ontroerende “Een vrouw alleen” gaat het om haar onderdrukking en seksuele horigheid. Een ongecompliceerde, tamelijk jonge vrouw, moeder van twee kinderen zit totaal vereenzaamd opgesloten in haar huis. Ze is hiertoe gedwongen door haar echtgenoot, die haar heeft betrapt op een verhouding en om herhaling te voorkomen elk lijfelijk contact met de buitenwereld voor haar heeft afgesloten. Ze vertelt aan haar overbuurvrouw waarom ze geïsoleerd moet leven. Een schrijnend verhaal, in humor en lichtheid verpakt!

“De verkrachting” en ” We hebben allemaal hetzelfde verhaal”
Twee Monologen uit de Serie “Stukken Van Vrouwen” (Parliamo di donne)
1.”De Verkrachting”
AUTEUR Franca Rame (‘Lo stupro’)
VERTALING en REGIE Frans Roth
ACTRICE Julie Koch

Dario Fo en Franca Rame zijn wel 50 keer voor het gerecht gedaagd wegens laster, blasfemie, belediging van de staat, de religie, de regering. Maar het gruwelijkste incident blijft de aanslag op Franca Rame in het voorjaar van 1973 in Milaan, vlak bij haar huis, op klaarlichte dag. Zij wordt door vier mannen vastgegrepen, in een bestelwagen gesleurd, mishandeld en meermalen verkracht. Een scenario bekend uit de vele dreigbrieven die het echtpaar had ontvangen. In 1998 heeft een kapitein van de carabinieri onthuld dat deze overval in zijn kazerne beraamd was en dat het succes van de operatie daar uitbundig was gevierd.

2.”We hebben allemaal hetzelfde verhaal” (fragmenten)
AUTEUR Dario Fo en Franca Rame (‘Abbiamo tutte la stessa storia’)
VERTALING en REGIE Frans Roth
ACTRICE Greetje Danner

Klein fragment van dit moderne, qua tekst surrealistische, sprookje over een vrouw die niet zwanger wil worden en het toch wordt. Als het kind geboren is vertelt haar moeder (want natuurlijk is het een meisje geworden) haar een verhaal. Over een kind dat een lappenpop heeft die altijd vieze woorden zegt en voor straf door de WC wordt gespoeld, ontsnapt en dan haar eigen weg gaat. Dat meisje wordt groot en trouwt met een ingenieur die bij TNO werkt. Hoe zij en de lappenpop aan het eind weer bij elkaar komen, wordt in dit groteske sprookje verteld, – jawel, ze heeft gelukkig de twee delen van haar persoonlijkheid geïntegreerd, haar ‘aangepaste’ deel en het ‘geëmancipeerde’ deel. Op toneel wordt dat alles verteld vanuit verschillende gezichtspunten, om de beurt zijn de figuren van de vrouw-moeder, van de dochter en van de lappenpop, hoofdfiguur of vertelster. In de tekst wordt associatief omgeschakeld van het ene gezichtspunt naar het andere. Ook zijn er voortdurend flash-backs. Een monoloog die hoge eisen aan de vertelster stelt. Zij moet de aandacht van het publiek weten vast te houden.