Skip to main content

DIVERSE RADIOINTERVIEWS

Gesprek met Frans Roth over zijn vertalingen, Fo en de wederopvoering van de opera ‘De Barbier van Sevilla’ in de enscenering van Dario Fo uit 1989.  In 2001 of 2002  in Nederland gerealiseerd door de ‘Staatsopera Plovdiv’ uit Bulgarije. Euro Stage o.l v. Peter Ultee.

Radiointerview AT5

Frans Roth over vertalen en de opvoeringen van Gezichtsverlies.

Interview door Germaine Groenier met Frans, Caroline van Gastel en vooral Fo. (o.a. over opvoering van ‘De Barbier van Sevilla’ in de Opera en het Fo-festival in het Muiderpoort Theater)

Germaine Groenier interviewt Dario Fo, de tolk is Caroline van Gastel. Fo vertelt over het ontstaan en de bedoelingen van zijn theaterwerk.

Greetje Danner wordt geïnterviewd over opvoering van ‘Stukken van Vrouwen’ van Franca Rame en Dario Fo (‘Tutta Casa, Letto e Chiesa’ of later genoemd ‘Parliamo di Donne’) gespeeld door Vlaamse actrices, o.a.Caroline van Gastel en door ‘Het Piccolo Theater Noord’.

Frans Roth over Fo en vooral over het ‘Open Huwelijk’ vroeger ‘Fo Pas De Deux’ genoemd. (Coppia aperta, quasi spalancata)

Intervista con Paolo Conte, parlato in italiano

Frans Roth interviewt Paolo Conte, in het Italiaans

in begin heel slecht te verstaan, later beter

We luisteren naar het radioprogramma ‘Finale’. Aan het begin vertelt Fo n.a.v. de 2e serie van “De Barbier van Sevilla” kort over zijn regie, Roth vertaalt. Aansluitend interviewt Annemieke Schrijver de assistent-regisseur van de eerste serie opvoeringen: Walter van der Kaag (1986/87) en mimespeler Hans Daalder. Ook Arturo Corso die nu in de tweede productie (1988/89) Fo’s regie nauwkeurig volgt en bewaakt, vertelt erover.

In het radioprogramma “de Verbeelding” gaat Programma-maakster Ineke Holzhaus met Frans Roth als tolk naar Milaan. Ze interviewt Dario Fo en Franca Rame vlak nadat bekend werd dat Fo de Nobelprijs kreeg. In het juryrapport werd ook duidelijk Franca’s bijdrage onderstreept.
Na de dood van Franca zal Dario toegeven, dat haar aandeel aan zijn stukken over vrouwen soms helemaal van haar hand waren.